България отбеляза международния ден за елиминиране на насилието срещу жените с

...
България отбеляза международния ден за елиминиране на насилието срещу жените с
Коментари Харесай

В деня срещу насилието над жени: 21-годишна беше пребита до смърт в София |

България отбеляза международния ден за елиминиране на насилието против дамите с ново ликвидиране. 21-годишна жена е беше убита през днешния ден в София.

Тялото ѝ е намерено в кв. Слатина, в помещение на гара разпределителна, оповестяват от прессцентъра на Министерство на вътрешните работи. 

За тежкото закононарушение е задържан 28-годишен мъж с криминалистически регистрации..

Според първичната информация тя е била пребита - подобен сигнал е подаден в 14:19 ч., заяви бТВ. Линейката е пристигнала след 12 минути, само че младата жена към този момент е била умряла.

Този случай за следващ път повдига въпроса за неналичието на указател на жертви на домашно принуждение, неналичието на подобен и за насилниците, изчезналата държавна политика за предварителна защита и апатията на институциите. 

България не поддържа статистика за жертвите на домашно принуждение. Броим труповете на убитите дами по медийни изявления, а за казуса се приказва единствено към дни като днешния или при следващия случай на пребита до гибел жена.

Мащабите на този вид принуждение са неразбираеми - постоянно дамите се опасяват да алармират за домашно принуждение, постоянно на сигналите им не се обръща внимание (за да бъде повдигнато обвиняване на мъжа принудител, е належащо органите на реда най-малко три пъти да са получили сигнал), а от време на време, както през днешния ден, е и прекомерно късно.

Домашното принуждение обаче продължава да убива, макар необятно затворените очи на държавните органи.  Според данни на, от началото на 2021 година, минимум 15 дами са изгубили живота си, убити от близки до тях мъже.

Според " Феминистки организации " всяка трета жена у нас е жертва на домашно принуждение, а " най-опасното място за дамите е в личния им дом, тъй като по време на пандемията случаите на домашното принуждение са се нараснали с 80% ". 

Този вид убийства, които съгласно разнообразни неправителствени организации се усилват по време на пандемията, към този момент се назовават фемицид - престъпление от ненавист, осъществено на основата на пола – против жена. Те обаче не са правно дефинирани нито в Наказателния кодекс, нито в Закона за отбрана от домашно принуждение.

Ето за какво редица неправителствени организации упорстват за промени в двата закона - въвеждане на формулировка за фемицид, въвеждане на работещи ограничения за предварителна защита, основаване на публична статистика, разкриване на нови спешни центрове за настаняване на потърпевши от принуждение, както и създаване на координиращ орган за битка с домашното принуждение.

Опит за битка с домашното принуждение беше Истанбулската спогодба, която в България се оказа противоконституционна (решението на Конституционен съд за понятието " пол " ).

Целият спор към конвенцията на Съвета на Европа за попречване и битка с насилието против дами и домашното принуждение - така наречен Истанбулска спогодба, се оказа изопачен - в него главните гласове бяха на псевдонационалистите, които заедно се хванаха за обичайните християнски полезности.

По време на предизборните акции тази година тематиката още веднъж се повдига и още веднъж - посредством " обичайното семейство " и " морала ", които очевидно позволяват побоите вкъщи. Напоследък обаче " битката против конвенцията " беше припозната с изключение на от националистическите партии, по този начин и от Българска социалистическа партия - партията, чийто главен приоритет би трябвало да са обществените политики.

Тези претенции са изложени в публично на до новоизбраните народни представители, както и са част от претекстовете за.

Протестът в София ще се организира в 18:30 ч. пред Съдебната палата.

Във Велико Търново сборният пункт още веднъж е Съдебната палата. Протестът ще стартира в същия час.

В Стара Загора от парк " Алана " в 16:30 ч. ще стартира шествие с маршрут парк " Алана " - бул. " Цар Симеон Велики " - Съдебна палата.

Във Варна митингът ще стартира в 18:30 ч. пред постройката на Апелативния съд.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР